Hvor meget tjener Danmark på landbrug

Hvor meget tjener Danmark på landbrug

Landbrugssektoren spiller en betydelig rolle i Danmarks økonomi og bidrager både til beskæftigelse og BNP. Men hvor meget tjener Danmark på landbrug? Det spørgsmål har vi sat os for at undersøge.

Økonomisk bidrag

Danmarks landbrugssektor er en vigtig økonomisk motor, der genererer milliarder af kroner årligt. Ifølge tal fra Danmarks Statistik bidrog landbrugs-, skov- og fiskerisektoren med omkring 39 milliarder kroner til Danmarks BNP i 2020. Dette svarer til cirka 1,8% af landets samlede BNP.

Eksportindtægter

Et væsentligt bidrag til landets indtægter fra landbrug kommer fra eksport af landbrugsprodukter. Danmark er en stor eksportør af fødevarer og landbrugsprodukter og har en stærk international position på dette område. Ifølge tal fra Danmarks Statistik var værdien af danske landbrugseksportvarer omkring 88 milliarder kroner i 2020. Dette inkluderer produkter som svinekød, mejeriprodukter, fisk og landbrugsudstyr.

Beskæftigelse

Ud over økonomisk bidrag er landbruget også en væsentlig arbejdsgiver i Danmark. Selvom antallet af beskæftigede i landbrugssektoren er faldet over tid på grund af teknologiske fremskridt og strukturelle ændringer, giver landbruget stadig arbejde til mange tusinde mennesker. Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der cirka 61.000 fuldtidsbeskæftigede inden for landbrug, skovbrug og fiskeri i Danmark i 2020.

Subsidier og støtte

Det er også vigtigt at nævne, at landbrugssektoren modtager betydelig støtte fra både nationale og EU-programmer. Disse omfatter direkte betalinger til landmænd, miljøstøtteordninger og andre former for støtte til landbrugsaktiviteter. Subsidierne udgør en betydelig del af landbrugets indtægter og spiller en vigtig rolle i at sikre landbrugets levedygtighed og konkurrenceevne.

Konklusion

Danmark tjener betydelige indtægter på landbrugssektoren gennem både eksport, beskæftigelse og bidrag til BNP. Selvom landbruget har mødt udfordringer som faldende beskæftigelse og ændrede markedsvilkår, forbliver det en vigtig sektor i dansk økonomi og samfund. Subsidier og støtte spiller også en central rolle i at støtte og udvikle landbruget og dets bidrag til Danmarks økonomi.

Se også: Hvor meget co2 udleder dansk landbrug?

Scroll to Top